FoBe Produktion AB – mitt i Sverige

 

FoBe Produktion AB är en professionell produktionspartner som grundades 2001 av bröderna Magnus och Tomas Forsberg men företaget har anor från tidigt 80-tal då brödernas far drev en större mekanisk verkstad i Ljusdal.

 

 

 

 

 

 

 

Fredrik Marknäs, Niklas Sjöqvist och Magnus Forsberg. I bakgrunden en av många automationsceller och här ett av de senaste tillskotten i maskinparken från Duroc Machine Tool, PUMA 5100 LY från DN Solutions.

Produktionen är specialiserad på skärande bearbetning och har under årens lopp utvecklat sin kompetens och byggt upp en modern maskinpark för att möta framtidens konkurrens och tuffa krav.

– En större del av maskinparken är betjänade med robotar och vi är därför extra duktig på återkommande serieproduktion, säger Magnus Forsberg.

– Duktiga medarbetare med många års erfarenhet, modern maskinpark, EDI-lösningar och bra stöd i MPS och CAM program ger våra kunder en trygghet när det gäller servicegrad, kvalité och leveranssäkerhet.  Vårt mål är alltid långsiktiga affärsförbindelser – som inköpare skall man alltid känna sig trygg med FoBe som leverantör. Genom våra uppbyggda rutiner, processer och resurser, så lovar vi bästa kvalité och 100% leveranssäkerhet, säger Fredrik Marknäs produktionsansvarig.

– Vi är en bra grupp som fungerar väldigt bra tillsammans. Det handlar om att alla behöver motivera sig varje dag för att vi skall bibehålla den kvalitet och leveranssäkerhet som vi är kända för. Mitt arbete handlar mycket om att vara ett produktionsstöd för tekniker och maskinoperatörerna och till hjälp har vi pulsmöten och morgonmöten där vi går igenom så att alla tre skift fungerar väl och att alla skiften har förutsättningar för att göra ett bra jobb, det är mycket av vad mina arbetsuppgifter går ut på, säger Fredrik Marknäs.

 – Du befinner dig på en ”ö” nu och här har det tidigare funnits ett pappersbruk och redan på 1500-talet fanns här en vapensmedja. Hälsingland var annars på 1800-talet uppbyggt mycket kring lintillverkning och Hälsingland kallades för ”linlandet” i folkmun. Man är Sveriges skogs tätaste landskap och i vildmarken finns alla de stora, svenska rovdjuren att skåda, som björn, lodjur, varg och järv. Här finns också världsarvsgårdarna Erik-Anders i Asta och Gästgivars i Vallsta att upptäcka.

Åter till FoBe Produktion och med texten ovan i minnet kan konstatera att inflyttningen till Hälsingland borde kunna öka då Hudiksvall och hela hälsingland är attraktivt att bo i och det gynnar givetvis företagandet.

 – Vi har en kraftfull tillväxt och behöver medarbetare på nära håll. Hälften av våra anställda bor här i Näsviken och till Hudiksvall är det 15–20 minuter med bil, vilket gör att det inte blir så belastande ekonomiskt, för de som pendlar, säger Fredrik och Magnus fortsätter;

– Genom att det finns bra lokala utbildningsmöjligheter och många attraktiva arbetsgivare inom industrin i vårt närområde så finns det goda möjligheter för de ungdomar som stannar kvar i Hudiksvalls kommun.

Och det är viktigt nu när vi under flera år expanderat och fortsätter att expandera med nya maskininvesteringar och med personal.

Tidningens redaktion vet att det är svårt att hitta personal men ni på FoBe verkar få tag på medarbetare, hur kommer det sig

– Vi arbetar aktivt med utbildning/ skola på flera håll och erbjuder praktikplatser för ungdomar. Det är ett arbetssätt vi har och det ger resultat. Som sagt vi sitter inte och väntar på att någon skall höra av sig utan arbetar aktivt med flera gymnasieskolor och verkstadsutbildningar i Hälsingland i stort, säger Magnus Forsberg.

"En större del av maskinparken är betjänade med robotar och vi är därför extra duktig på återkommande serieproduktion."

Magnus Forsberg

En verkstad som imponerar

Vi går ut i produktionen och här är de 3 000 kvm tillverkningsyta snart fylld, även efter senaste maskinflytt och layouter.

– Vi arbetar 3-skift och här gör våra 30 medarbetare ett stort jobb. Eller förresten, vi blir 31, då det kommer en maskinoperatör till på måndag, säger Fredrik Marknäs produktionschef.

– Vi ser en stor efterfrågan från våra kunder som främst är inom gruvnäring och tung fordonsindustri och våra tillväxtmål och visioner suddas snabbt ut på ett mycket positivt sätt. Under 2021 ökade vi antalet produktionstimmar med 17 % då vi vunnit flera affärer. Tittar vi på 2022 så ökar vi omsättningen så har vi dubblat den på 3 år. Det kräver mycket planering av vår organisation, det vet alla som driver verkstad i såväl med – som motvind, säger en mycket nöjd Magnus Forsberg.

 Så med en modern maskinpark med hög automatiseringsgrad ser man framtiden an.

– När det gäller maskininköpen, så utmanar vi alltid Duroc Machine Tool gentemot andra fabrikat på marknaden. Vid val av fabrikat så handlar det först och främst vilken maskin som passar bäst för det jobb man ska köra men sedan är det väldigt viktigt hur leverantörens organisation ser ut, service och reservdelar är mycket viktigt.

Vi på FoBe är mycket nöjda med Duroc Machine Tool men vi har även flera andra duktiga leverantörer som vi har köpt maskiner ifrån och som gör ett bra jobb.

Vi kommer in på maskinparken och fokuserar på de två senaste maskininvesteringarna som FoBe:s gjort. Vi lämnar över frågan till maskinsäljaren på regionen Niklas Sjöqvist på Duroc Machine Tools som ger oss input och teknik.

– Här har vi ett verkstadsföretag som har en lång tradition i att investera i maskiner bland annat från oss på Duroc Machine Tool och vår koreanska maskinbyggare DN Solutions, tidigare DOOSAN.

– Det är en sak att sälja en maskin men det viktigaste för att hålla en långsiktig affärsrelation är att vara behjälplig, ha en bra service och kommunikation genom produktens hela livscykel. Det är också viktigt att hela tiden effektivisera och förbättra för våra kunder vid våra möten och försäljningar oavsett om vi pratar maskininvesteringar, hållande verktyg eller miljöprodukter.

– Duroc Machine Tool har haft och har en väldigt positiv utveckling de senaste 6 åren som jag jobbat här avseende både service och eftermarknad, där vi de senaste 2 åren förstärkt organisationen inom service och sälj. Vi hanterar den uppgång vi haft med både Turn-Key lösningar, maskinleveranser med snabba leveranstider och eftermarknaden på ett bra sätt mot våra kunder.

Tack vare de leverantörer vi har till förfogande i vårt sortiment på hållande, uppspänning och skärande kan vi erbjuda helhetslösningar, säger Niklas Sjöqvist maskinsäljare i regionen.

 

 

 

 

 

 

 

Produktionsteknikern Björn Sarrkinen och några av maskinoperatörerna ute i verkstaden.

 

– Och detta hör vi både från våra befintliga kunder som FoBe men det är också många nya kunder som söker sig till oss och som vi fått förmånen att leverera till.

Tekniska fakta kring de senaste maskininvesteringarna som vi uppmärksammar i detta reportage.

– Här på FoBe har vi som du ser ganska många modeller, framför allt på svarvsidan, där vissa celler har linjärstyrda maskiner för snabbhet men också maskiner med ”box-guide way” (gejdrar).

Detta är en fördel med DN Solution att vi alltid kan välja maskinmodell utifrån vad kunden ska producera. I de två senaste maskininvesteringarna från oss har vi valt stabilitet och styrka med högre vridmoment och en uppbyggnad med plangejdrar, säger Niklas.

– Puma 5100LYB är en kraftfull maskin med en svarvlängd på 2000 mm och en svarvdiameter på 550 mm. Med Y-axel kan den klara komplexa detaljer men samtidigt de svåraste material.

 

MYNX 5400/50 II

Vi går ut i produktionen och här är de 3 000 kvm tillverkningsyta snart fylld, även efter senaste maskinflytt och layouter.

– Vi arbetar 3-skift och här gör våra 30 medarbetare ett stort jobb. Eller förresten, vi blir 31, då det kommer en maskinoperatör till på måndag, säger Fredrik Marknäs produktionschef.

Med upp till 617Nm i spindeln klarar den de flesta material och skärdjup, informerar Niklas Sjöqvist maskinsäljare.

Slutligen får vd Magnus Forsberg svara på en sista fråga;

Om vi tittar fem år framåt, hur ser det ut då i er verksamhet?

– Fortsatt stark tillväxt och vi kommer att vara fler medarbetare. Fler maskininvesteringar med automationslösningar, så vi kan köra mer och mer obemannat.  Utöver utveckling av maskinparken så har vi fortsatt att utveckla våra processer och höjt vår kompetens ytterligare. Kompetensutveckling och förbättringsarbete ska alltid vara i fokus. Och varför inte en omsättning på 100 miljoner, det tycker jag är en jämn och bra siffra, säger Magnus Forsberg

Och Fredrik Marknäs, nickar och håller med.

– Absolut det är nu som vi i svensk industri har chansen att ta marknad från övriga världen.

Maskinoperatör Reportage, Mekpoint

 

Vill du höra mer?

Robert Puekker
Sales Manager
+46 (0) 73 254 29 90
robert.puekker@duroc.com

 

keyboard_arrow_up