Högteknologisk tillverkning, högst upp på skalan

– Vi är ett av få företag i världen som specialiserat sig på saltbadlödning och högteknologisk tillverkning av mekaniska komponenter i främst aluminium genom skärande bearbetning.

 

 

 

 

 

 

 

 

Fredrik Ljungberg Duroc Machine Tools och Göran Davidsson Alumbra AB.

– Vi arbetar finurligt, klurigt och utmanande. Här är allt möjligt. Det är kunderna som sätter gränserna, vi tänjer ut dem. Våra ledord är nyfikenhet och uppfinningsrikedom. Noggrannhet och specialkompetens mixas med sunt förnuft och logiskt tänkande. Hantverk går före hastverk, säger vd Göran Davidsson hos kontraktstillverkaren Alumbra som är en grupp av tre tillverkande företag och vi skall uppmärksamma den verksamhet som sker i en av de två verkstäderna som ligger i Järfälla. Den tredje enheten ligger i Urshult Småland.

Företagen i gruppen har olika filosofier men man har en gemensam röd tråd och det är att kunna hjälpa kunderna med så mycket som möjligt så man bara behöver vända sig till en kontraktstillverkare när man behöver plåt, lack, montering och skärande bearbetning, säger Göran när vi träffar honom i Stockholm på kontoret på Alumbra Profilteknik AB i Järfälla.

 

dag skall vi fokusera på den skärande bearbetningen, maskinpark, teknik och kundsegment på den andra enheten i Järfälla. Här har man en vardag som handlar om avancerad tillverkning med väldigt mycket dokumentationskrav ofta i ett prototypstadie, där fortsättningen handlar om småserier i den produktflora som vi tillverkar utan det handlar om high-tech produktion.

Den högteknologiska industrin är superintressant men också superhemlig. Därför av förståeliga skäl får vi inte besöka produktionsenheten i Järfälla och fotoförbud råder. Alumbra Stockholm AB startade år 2000 som en avknoppning från försvarsindustrin och ligger inhyst och i direkt anslutning till SAAB Surveilliance Systems anläggningsområde på Nettovägen.

Idag skall vi fokusera på den skärande bearbetningen, maskinpark, teknik och kundsegment på den andra enheten i Järfälla. Här har man en vardag som handlar om avancerad tillverkning med väldigt mycket dokumentationskrav ofta i ett prototypstadie, där fortsättningen handlar om småserier i den produktflora som vi tillverkar utan det handlar om high-tech produktion.

Den högteknologiska industrin är superintressant men också superhemlig. Därför av förståeliga skäl får vi inte besöka produktionsenheten i Järfälla och fotoförbud råder. Alumbra Stockholm AB startade år 2000 som en avknoppning från försvarsindustrin och ligger inhyst och i direkt anslutning till SAAB Surveilliance Systems anläggningsområde på Nettovägen.

Saab förser den globala marknaden med världsledande produkter, tjänster och lösningar inom militärt försvar och civil säkerhet. Genom innovativt, pragmatiskt och samarbetsinriktat arbete, utvecklar, anpassar och förbättrar Saab ständigt ny teknologi för att möta kundernas förändrade behov och ökad noggrannhet.

– Vi brukar skämta och säga att vi förstår att det är viktigt med alla kvalitets- och dokumentationskrav när man skickar upp något i rymden för det är tufft att skicka upp en servicetekniker efteråt.

Alumbra är också en stolt partner till RUAG och till den europeiska rymdorganisationen ESA (European Space Agency) och har gemensamt tillverkat antennsystem till ESA:s satelliter.

– Så som läsarna förstår så vi verkar i denna kundmiljö som omfattar rigorösa säkerhetsåtgärder och kvalitetsnormer. Kvalitetskontroll och dokumentation med spårbarhet är vardag på vår verkstad i Järfälla och här har vi bland andra i maskinparken, 5-axliga verktygsmaskiner från DOOSAN, (som skall få uppmärksamheten i denna lilla rapport), som ger oss möjligheter att tillverka komplexa produkter i processer kopplade till olika automationslösningar, säger Göran.

– En stor del av verksamheten sker i våra CNC-maskiner. Maskinparken omfattar förutom en mängd konventionella bearbetningsmaskiner, flera med hög noggrannhet, också åtta CNC-styrda fräsmaskiner och fyra CNC-styrda svarvar, två med drivna verktyg. De flesta filformat och solider kan hanteras. Här handlar det om avancerade CAM–system som läser alla typer av CAD-filer.

Ordet unik kan användas både om verksamheten och personal. De människor som är lämpade för att arbeta på en så avancerad verkstad som Alumbra i Järfälla är, är svåra att hitta och varje medarbetare är handplockad, välutbildad, erfaren och näst intill oersättlig. Göran betonar att man inte har operatörer utan CNC-tekniker ute i produktionen. Det betyder att man kan helheten, från CAM-beredning till färdig produkt.

Vi nämnde saltbadlösning i ingressen och vad handlar det om lite kort och hur den används hos Alumbra.

Saltbadlödning är en metod för hårdlödning av aluminiumlegeringar. Och det handlar om hur man på kort tid sammanfogar aluminiumdetaljer av olika storlek, massa och form utan nämnvärd deformation. Huvudsakligt användningsområde är för snabb prototypframtagning av finmekaniska komponenter. Saltbadlödning är också oftast ett ekonomiskt mer lönsamt alternativ till gjutning vid framtagande av komponenter i mindre serier.

Metoden har fått sitt namn genom att de detaljer som löds samman sänks ned i en saltsmälta. Genom att saltbadlöda samman detaljer som tillverkats på konventionellt sätt, till exempel genom plåtbearbetning, svarvning eller fräsning, kan detaljer med samma styrka och hållfasthet som en gjuten detalj åstadkommas. Enskilda enkla detaljer kan lödas samman till komplexa enheter med former, hålrum och kanaler som inte annars skulle vara möjliga att tillverka. När det gäller komplexa detaljer med snäva toleranser i mindre seriestorlekar så förenklas både uppspänningsmetoder, åtkomlighet och verktygsval.

Och det ger, som vi nu får anledning att komma in på, möjligheter till att med 5-axlig teknik och högre spindelhastigheter, korta bearbetningstider och erhålla snäva toleranser på tillverkade detaljer med hög noggrannhet i en uppspänning.

Här lever man med hög teknologi och avancerad bearbetning, ofta i 5-axlig maskinteknik.

På Alumbra i Järfälla arbetar tolv CNC-tekniker, i en kreativ produktionsmiljö med tillgång till den 5-axliga bearbetningstekniken i kombination med automationslösningar. 

– Vi har idag fem 5-axliga fleroperationsmaskiner och de två senaste, har vi samarbetat med leverantören DUROC och den koreanska maskinbyggaren DOOSAN Machine Tools som har en lång och gedigen erfarenhet av 5-axlig bearbetning.

– Alumbra är ett kunskapsföretag som brinner för att producera, hitta smarta tekniska lösningar och utveckla oss själva och våra processer. Då passar det utmärkt att ha stor kapacitet inom 5-axlig bearbetning, säger Göran Davidsson.

 

Tittar vi på de 5-axliga fleroperationsmaskiner, så handlar det om stabilitet för noggrann bearbetning av komplexa detaljer simultant i 5 axlar, eller för 5-sidig fräsning i en uppspänning. Maskinerna är konstruerade för bearbetning av komplexa former. Till den finns flera olika skräddarsydda alternativ och optioner för ökad noggrannhet. Det går också att automatisera vilket möjliggör obemannad bearbetning.

Så vi ber om lite extra information om den senaste maskininvesteringen som är en DOOSAN DVF5000 och till vår hjälp, så berättar maskinsäljare Fredrik Ljungberg om tekniska fakta kring maskinen.

DOOSAN DVF 5000 är en kompakt 5-axlig maskin med fullt simultant. Styrsystem Fanuc 31i-B5, BT40 BigPlus. Skärvätska genom spindeln 30 bar. Slaglängd X 625, Y 450 och Z 400 mm. Built-in spindel 18 000 rpm 22 kW. 60 verktygsplatser. Verktygsinmätning TS27R. Renishaw detaljmätprobe, mätskalor i alla axlarna för högre noggrannhet, skärkraftövervakning och bordstorlek runt 500 mm.

– Denna DFV5000 är ihopkopplad med en EROWA robot med en automationslösning 30 paletter med LANG skruvstycken.

Maskinens installerades under hösten 2021 och handlar om en ren kapacitetsökning i verkstaden. – Vi är mycket nöjda med den nya maskinen som uppfyller våra höga krav när vi pratar om stabilitet och noggrannhet. Och vi känner att vi gjort ett rätt val när vi samarbetar med DUROC – bra service och support. Och DOOSAN som maskinbyggare motsvarar våra höga krav på kvalitet och stabilitet, avslutar Göran Davidsson.

 

Maskinoperatör Reportage, Mekpoint

 

Vill du höra mer?

Robert Puekker
Sales Manager
+46 (0) 73 254 29 90
robert.puekker@duroc.com

 

keyboard_arrow_up