Längdsvarvning


0 Produkter

Längdsvarvning – precision och effektiv produktion

Vissa CNC-maskiner kan bearbeta stora och tunga arbetsstycken, men en längdsvarv har helt andra kärnkompetenser.

En CNC längdsvarv - är utformad för att tillverka små och komplexa precisionsdelar. Traditionellt har längdsvarvar använts främst för långa arbetsstycken med liten diameter, men nu används de även för korta arbetsstycken. Detta beror på att maskinen använder en styrbussning som ger en exceptionell stabilitet åt det bearbetade arbetsstycket. Detta gör det möjligt att hålla toleranser även på mycket små och mycket fina delar.

Den stora skillnaden mellan en längdsvarv och en vanlig svarv är att på en längdsvarv rör sig råmaterialet/ stången axiellt i bearbetningen medan verktyget står stilla. På konventionella svarvar rör sig verktygen medan arbetsstycket är fixerat.

Medan råmaterialet/ stången roterar runt huvudspindeln monteras verktygen nära chucken för bättre stabilitet. Dessutom består längdsvarven vanligtvis av ett verktyg för sidobearbetning och ett verktyg för bakre svarvning, och dessa verktyg - tillsammans med andra möjliga verktyg, beroende på den specifika tillämpningen - kan bearbeta arbetsstycken och borra hål, göra gängor, fräsa och mycket mer. Längdsvarven har vanligtvis också en subspindel eller motspindel som gör att arbetsstycket kan bearbetas från höger till vänster.

Längdsvarv är en maskin som gör allt i en process. Ett stångmagasin och en avlastare för arbetsstycken är alltid en del av en längdsvarv uppställning. I korthet innebär det att du lägger upp långa stänger som råmaterial och sedan kommer ett färdigt arbetsstycke ut ur maskinen.

När längdsvarvar idag även används för korta arbetsstycken beror det också på att maskinen har mycket snabba rörelser. Snabba accelerationer och korta serier - upp till Ø38 - lämpar sig väl för tillverkning av bland annat beslag, där man snabbt kan producera många högkvalitativa detaljer.

keyboard_arrow_up