Flerfunktionsmaskiner


0 Produkter

Flerfunktionsmaskin - allt-i-ett

I många företag är en CNC flerfunktionsmaskin det självklara valet. Detta gäller produktionsprocesser där en maskin behövs för att utföra olika bearbetningsuppgifter utan att en människa behöver komma in för att byta verktyg eller flytta arbetsstycken.

En maskin med flera funktioner är i huvudsak baserad på en horisontell svarv och kan vanligtvis svarva, fräsa, borra och mycket mer, vilket i praktiken innebär att en maskin kan utföra kanske sex processer - processer som annars skulle kräva fyra eller fem olika inställningar.

Därför kan CNC flerfunktionsmaskin vara det rätta valet för företag som vill optimera och effektivisera produktionen. Maskinen kommer att kunna göra en komplett bearbetning av komplexa delar i ett svep, vilket leder till en lägre kostnad per tillverkad del på grund av minskade arbetskostnader och mindre investeringar i maskiner.

Fördelar och nackdelar med flerfunktionsmaskin

Även om det som beskrivits finns många fördelar med en CNC-flerfunktionsmaskin när det gäller effektivitet, finns det som med allt annat också vissa saker som du kompromissar med om du väljer en allt-i-ett-maskin i stället för en ren svarv eller fräs.

Den flerfunktionsmaskinen är i princip en klon som kombinerar en svarv och en fräsmaskin. En spindel är monterad på en svarv, så maskinen kan både svarva och fräsa, vilket innebär en enorm flexibilitet.

Flerfunktionsmaskiner har fördelen att de är utrustade med ett stort antal verktyg. Därför kan du utföra snabba beställningar eftersom förberedelsetiden är praktiskt taget obefintlig.

För att få ut det mesta av din flerfunktionsmaskin bör du se till att dina operatörer kan hantera både fräs- och svarvningsprocesser. Se därför till att de får rätt utbildning: ingen maskin är mer skicklig än de personer som använder den.

Denna stora flexibilitet har också vissa konsekvenser för stabiliteten. I de allra flesta fall är detta inget problem vid vardaglig användning, men för att undvika att pressa maskinen in i extrema hörn och riskera fel eller haveri, kan en CNC-flerfunktionsmaskin vanligtvis inte ta emot lika hårda spån som en särskild fräs eller svarv. Om en maskin med flera funktioner är rätt val för dig beror alltså på vilka krav dina bearbetningsprocesser ställer på din maskin.

keyboard_arrow_up