Öka produktiviteten i din maskinverkstad med 20 %

Effektivitet och produktivitet är av största vikt när man driver ett lönsamt företag. Att ha rätt maskinpark betyder mycket, men allt som pågår runt maskinerna spelar en större roll än vad man kan tro. Så om du vill öka produktiviteten i din maskinverkstad bör du överväga om du behöver finjustera processerna kring dina maskiner. Om du vrider på rätt skruvar åt rätt håll kan du öka produktiviteten med många procent.

Hur man ökar produktiviteten

Få vår checklista med 10 specifika tips om hur du sköter din maskininstallation efter i sömmarna och ökar produktiviteten i din maskinverkstad.

Är hårdvaran OK?

Men låt oss bara börja med produktionens hjärta - dina maskiner. Branschen är konservativ och det är riktigt vettigt. När du väl vet vad som fungerar behöver du inte gå i andra riktningar. Det vill säga förutom att det kan finnas ett stort värde i att försöka hålla vanorna ut i sträckt arm och bedöma om det skulle kunna finnas något som skulle kunna göras annorlunda.

Du kan till exempel vara van att köpa en specifik typ av CNC-fräsmaskin eller svarv från samma tillverkare, men har du undersökt om du får valuta för pengarna? Får du maximal avkastning för varje investerad krona? Och tittar du på andra parametrar än inköpspris och återbetalningstid?

Det finns en mycket stor potentiell fördel i att säkerställa att din maskinpark är optimerad för de specifika uppgifter som ska lösas. Du kanske kan köpa en fräsmaskin med X kapacitet, men om ditt behov är X minus 30 % så betalar du för en överkapacitet. Det kan bli dyrt med tiden. Detsamma gäller naturligtvis om du har investerat i en maskin som är för liten och därför ofta saknar produktionskapacitet.


Långsam uppsättning och installation är dyr på slutresultaten

En sak är maskinerna – något annat är alla de människor som är i beröring med din nya maskin från det att den beställs, installeras och tills den dagliga driften kör igång. De har också en optimeringspotential.

Du kan enbart tjäna pengar på din CNC-fräsmaskin eller svarv när den är i drift, och därför är det viktigt hur länge inställningen varar. Se därför till att din potentiella leverantör ger ett konkret svar på när han kan leverera och sätta upp din nya maskin. Skillnaden mellan två och fyra veckor kan avläsas i dina nyckeltal.

Operatören bakom maskinen är avgörande

Men det är i vardagen man verkligen kan ändra på matematiken. För samspelet mellan maskinen och operatören är avgörande för hur hög utnyttjandegrad man kan uppnå.

När vi frågar våra kunder hur mycket spindeltid de tror att de har på sina maskiner är snittet 30 % av maxkapaciteten. När vi testar det är siffran 15 %.

Orsakerna är ofta helt banala – och det är nästan aldrig den anställde som misslyckas. Ett klassiskt exempel på en sak som minskar produktiviteten är signallampor. Signallampor är ett enkelt men mycket effektivt verktyg som hjälper operatören att ha överblick över produktionen. Utmaningen är att vissa maskiner inte är utrustade med signallampor, och det kan bli ett dyrt nöje. För när maskinen står stilla och operatören inte är medveten om det går dyrbar tid förlorad.

Ett annat exempel är autodörrar. Eller rättare sagt: Brist på autodörrar. En autodörr är en anordning som öppnar dörren när ett arbetsstycke är klart. Om maskinen inte har denna funktion kan och kommer det att finnas perioder då operatören inte vet att arbetsstycket är redo att tas bort och nästa arbetsstycke kan bearbetas. Över tid kan detta slöseri med tid få en omfattning som på allvar kan ge er CFO grått hår.

Det finns ytterligare tre goda argument för att prioritera autodörrar på sina maskiner. Dels ger det bättre ergonomi för operatören, dels har en öppen dörr ett annat signalvärde än en lampa, vilket man kan bli lite "immun" mot. Den öppna dörren gör det klart för alla att spindeln inte är igång.

Slutligen kan en autodörr ha en direkt positiv effekt på elräkningen och CO2-avtrycket. I många maskinverkstäder är utsuget dimensionerat för att vara igång på de maskiner som är igång och du kan ställa in din maskin så att när dörren öppnas så stänger spjället - och då stannar utsuget på maskinen.

Fokusera på de fasta kostnaderna

Det kan vara så att prislappen på en ny maskin tar mycket plats både i medvetandet och i böckerna, men man måste se till driftskostnaderna. Det är de som är viktigast.

För även om en ny maskin kostar ett 6- eller 7-siffrigt belopp så är det de nuvarande, fasta kostnaderna som i förlängningen har störst inverkan på lönsamheten. Och det är därför det är så vettigt att titta på alla små detaljer som påverkar vardagen.

Om man lyckas justera parametrar som lön, kapacitet och finansieringskostnader samt optimera kostnader för underleverantörer, material och energi kan man verkligen flytta på siffrorna. Och med rätt maskinpark tar du redan de första stegen i förhållande till exempelvis energiförbrukning, precis som du får en stabilitet i verksamheten, som ska kunna säkra dig mot ersättningskostnader till följd av försenade leveranser till din kunder.

accounting-coins-stack

Rätt val handlar om dig

Så vilken CNC-fräsmaskin eller svarv är rätt för dig om du vill ha den optimala produktionen?

Det beror helt på vad maskinen ska kunna – och inte kunna. På Duroc Machine Tool insisterar vi på att tala om dina behov till kärnan. Vi tror starkt på rätt passform; Om du är ute efter en fräsmaskin kan detta vara rätt sätt för dig att välja mellan DNM- eller NHP-serien, och det är kanske den kraftfulla Mynx-serien som kan göra skillnad för ditt företag. Handlar det om svarvar kan du på samma sätt välja mellan olika modeller – här finns maskiner för de allra flesta behov.

Titta även på utrustningen på de enskilda maskinerna, och fundera över vilka krav du har på styrningen. Det är detaljerna som gör skillnaden så syna din framtida maskin i sömmarna - kräv att få förklarad alla detaljer och ställ även krav på din partner.

single-neutral-actions-heart

Så kan du vara säker på att öka produktiviteten med exakt 20 %, som vi skriver i rubriken?

Nej - det kan vi naturligtvis inte lova dig. Men vi kan lova dig att om du ser över ditt setup och tittar på de områden vi har berört i det här inlägget så kommer du definitivt att öka sannolikheten för att du kan få ut extra procentsatser av din produktion. Och vår erfarenhet är att 20 % inte på något sätt är ett orealistiskt mål.

Hur man ökar produktiviteten

Få vår checklista med 10 specifika tips om hur du sköter din maskininstallation efter i sömmarna och ökar produktiviteten i din maskinverkstad.

keyboard_arrow_up